SUGIYAMA Kuniko

Affiliation

College of Education, Department of School Education , Specialization in Home Economics Education

Job Title

Professor

Research Fields, Keywords

Food Education, Food Culture, Cookery Science

Related SDGs




The Best Research Achievement in Research Career 【 display / non-display

The Best Research Achievement in the last 5 years 【 display / non-display

Education 【 display / non-display

  •  
    -
    1991

    The University of Tokyo   Doctor Course   Completed

  •  
    -
    1987

    Yokohama National University   Home Economics Education   Master Course   Completed

  •  
    -
    1985

    Yokohama National University   Graduated

Degree 【 display / non-display

  • Doctor of Agriculture - The University of Tokyo

  • Master of Pedagogy - Yokohama National University

Campus Career 【 display / non-display

  • 2021.4
     
     

    Duty   Yokohama National UniversityCollege of Education   Department of School Education   Specialization in Home Economics Education   Professor  

  • 2017.4
    -
    2021.3

    Duty   Yokohama National UniversityCollege of Education   Department of School Education   Specialization in Home Economics Education   Professor  

  • 2010.4
    -
    2017.3

    Duty   Yokohama National UniversityCollege of Education and Human Sciences   Department of School Education   Specialization in Home Economics Education   Professor  

  • 2007.4
    -
    2010.3

    Duty   Yokohama National UniversityCollege of Education and Human Sciences   Department of School Education   Specialization in Home Economics Education   Associate Professor  

  • 2002.4
    -
    2007.3

    Duty   Yokohama National UniversityCollege of Education and Human Sciences   Department of School Education   Specialization in Home Economics Education   Associate Professor  

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External Career 【 display / non-display

  • 2014.4
     
     

    Keio University  

  • 2012.4
     
     

     

  • 2010.4
    -
    2019.3

     

  • 2003.4
    -
    2018.3

    Nihon University   College of Bioresource Sciences   Part-time Lecture  

  • 2002.4
    -
    2003.3

    Kanto Gakuin Womens' Junior College,   Part-time Lecture  

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Academic Society Affiliations 【 display / non-display

  • 1992.7
     
     
     

    日本家庭科教育学会

  • 1986.4
     
     
     

    日本調理科学会

  • 1985.4
     
     
     

    日本家政学会

  • 2000.4
     
     
     

    日本食品工学会

  • 1996.4
     
     
     

    日本食品科学工学会

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Research Areas 【 display / non-display

  • Humanities & Social Sciences / Family and consumer sciences, and culture and living  / 食生活学

  • Life Science / Food sciences  / 食品科学

Qualification acquired 【 display / non-display

  • First Kind of Elementary School Teacher License

  • Junior High School Teacher Specialization License

  • First Kind of High School Teacher License

  • First Kind of Handicapped Children School Teacher License

  • Fundamental Information Engineer/Information Processing Engineer, Class 2

 

Research Career 【 display / non-display

  • 食教育と調理教育

    Project Year:

  • A study of cooking environments of the elderly

    Project Year:

  • A study for estimation method of heating conditions of food

    Project Year:

  • Effects of heat transfer mode on physical properties of food under heating

    Project Year:

  • 電磁調理器とガスこんろの特性比較

    Project Year:

Books 【 display / non-display

  • 持続可能な社会と人の暮らし

    阿部栄子、池田彩子、小川宣子、工藤由貴子、重川純子、守隨香、杉山久仁子、鈴木惠美子、多屋淑子、都築和代、宮野道雄、石原健吾、大石美佳、小倉育代、金澤伸浩、熊谷優子、佐藤裕紀子、高松淳、南基泰( Role: Joint editor)

    建帛社  ( ISBN:978-4-7679-6522-2

     More details

    Total pages:192   Language:Japanese Book type:General book, introductory book for general audience

  • 「主体的に学習に取り組む態度」の学習評価完全ガイドブック中学校技術・家庭家庭分野

    杉山 久仁子, 筒井 恭子, 鈴木 明子( Role: Joint editor)

    明治図書出版  ( ISBN:9784182396298

    CiNii

     More details

    Total pages:128   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  • 新編新しい家庭 : 私がつくるみんなでつくる明日をつくる

    岡 陽子, 杉山 久仁子( Role: Sole author)

    東京書籍  ( ISBN:9784487106905

    CiNii

     More details

    Language:Japanese Book type:Scholarly book

  • 新3観点の学習評価完全ガイドブック中学校技術・家庭家庭分野 : 評価事例&評価規準例が満載!

    鈴木 明子(教育学), 杉山 久仁子( Role: Joint editor)

    明治図書出版  ( ISBN:9784183971265

    CiNii

     More details

    Total pages:144   Language:Japanese Book type:Scholarly book

  • NEW 調理と理論 第二版

    山崎清子,島田キミエ,渋川祥子,下村道子,市川朝子,杉山久仁子,米田千恵,大石恭子( Role: Joint author ,  第4章「砂糖の調理」,第5章「でんぷんの調理」,第6章「豆の調理」,第12章「野菜・果物の調理」,第13章「寒天・ゼラチン・カラギーナンの調理」,第14章「海藻・きのこ類の調理」を担当し、共同で全体の推敲を行った。)

    同文書院  ( ISBN:978-4-8103-1507-3

     More details

    Total pages:608   Language:Japanese Book type:Scholarly book

    科学理論に裏づけられた調理実践書(2011年4月出版)の改訂版。新たな科学的知見を多数収載し、調理の分類や調理法から全面的な見直しを行った。穀類、いも類、肉、魚介、乳製品など、素材ごとの成分と調理性について最新の科学研究をもとに詳しい解説を行うとともに、270 品目を超える料理について調理法を掲載している。調理科学の最新知見を調理実践へと結ぶための教科書・参考書。

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Thesis for a degree 【 display / non-display

  • 気泡分散系の状態変化に関する現象論的解析

    杉山久仁子

    1991.3

    Doctoral Thesis   Single Work  

     More details

    焙焼膨化食品(ケーキなど)の品質に、焙焼前の食品素材中の気泡群の存在状態が及ぼす影響を調べるために、焙焼後の多孔質構造をStereologyの理論を適用して定量的に評価し、焙焼前気泡群存在状態との関連を調べた。また、焙焼前保存中の気泡径分布変化の予測方法を示した。

  • 加熱方式が調理成績に及ぼす影響

    杉山久仁子

    1987.3

    Master Thesis   Single Work  

     More details

    1台のオーブンでヒーターとファンを組み合わせて熱伝達特性の異なる加熱条件を5段階に設定した。食品の表面の焼き色の形成に対する放射伝熱の影響を明らかにするために、糖-アミノ酸溶液を加熱し、褐変物質の生成速度の温度依存性について検討した。さらに、食品材料として、クッキーを焙焼し、表面の焼き色と表面温度との関係を明らかにした。

Papers 【 display / non-display

  • Study on heat insulation cooking -Class practice in home economics using heat insulation cooking with cloth pot cover -

    Kuniko SUGIYAMA, Nami MURAKAMI

    5   111 - 118   2022.2

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Single Work  

  • Study on heat insulation cooking - Characteristics of heat insulation cooking with cloth pot cover -

    4   9 - 15   2021.2

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (bulletin of university, research institution)   Joint Work  

  • Effect of half-dry processing on umami components of vegetables and mushrooms

    Kitaoka-Saito Chika, Yamamoto Junpei, Sugita Kazutoshi, Sugiyama Kuniko, Kato-Yoshinaga Yuko

    Japanese Journal of Food Chemistry and Safety   27 ( 2 )   93 - 101   2020.8  [Reviewed]

    DOI CiNii Research

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:Japanese Society of Food Chemistry   Joint Work  

    Other Link: https://ci.nii.ac.jp/naid/130007893543

  • Formulation of Standard of Nutrition Intake Criteria for Six Food Groups; Revised Edition

    63 ( 2 )   69 - 78   2020.8  [Reviewed]

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Joint Work  

  • 新たな教育課題に対応する養成-研修一体型教師育成プログラムの試み : ICTを活用した教育実践コミュニティへの参加に向けた「つながりの学習」のデザイン

    石田喜美,小水亮子,大泉義一,鈴木允,島田広,鬼藤明仁,藤井佳世,泉真由子,梅澤秋久,和田一郎,加藤圭司,杉山久仁子

    日本教育大学協会研究年報   36   187 - 199   2018.3

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Research paper (research society, symposium materials, etc.)   Joint Work  

    横浜国立大学教育人間科学部(2017)「『養成』と『研修』を一体化させ重層的に教師力の育成を図る『学校インターンシップ』科目の構築(平成28年度総合的な教師力向上のための調査研究事業)」に基づいて行われた実践研究のうち、「ICTを用いた指導法」の養成-研修の一体型教師育成プログラムのための実践研究の報告。

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Review Papers 【 display / non-display

  • 鍋・フライパン材質と加熱特性・食品物性

    杉山久仁子

    味以外のおいしさの科学   319 - 330   2022.11

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Single Work  

  • 食品の安全とSDGs

    杉山久仁子

    臨床栄養   140 ( 6 )   877 - 882   2022.5

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Single Work  

  • 新学習指導要領 各教科・領域の指導のポイント 中学校「技術・家庭」(家庭分野)

    杉山久仁子

    教職研修   ( 11 )   62 - 63   2021.11

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Single Work  

  • 中学校技術・家庭科 家庭分野の評価について

    杉山久仁子

    家庭科   ( 2 )   20 - 23   2021.7

     More details

    Authorship:Lead author   Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (other)   Single Work  

  • 食品技術講座(6)食品の安全・品質に関する技術講座(第84回)食品加工におけるオーブンの技術講座(4)スチームコンベクションオーブンが調理に与える影響

    杉山久仁子,伊與田浩志

    冷凍   95 ( 1116 )   490 - 493   2020.11

     More details

    Language:Japanese   Publishing type:Article, review, commentary, editorial, etc. (scientific journal)   Publisher:日本冷凍空調学会   Joint Work  

    スチームコンベクションオーブンの利用状況と、オーブン庫内の湿度の状況とその中で加熱した食品の調理成績について紹介し、今後の活用における課題について説明。

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Works 【 display / non-display

  • 実験・実習を通して調理についての科学的な理解を深め実践につなげる指導

    金子佳代子,筒井恭子,杉山久仁子,岩田利美,大川美子,小川三代子,葛川幸恵,栗原恵美子,栗原恵子

    2014.3

     More details

    Work type:Educational material   Location:ジャパンライム株式会社  

    食品の栄養や調理上の性質、基本的な調理技術に関する科学的な理解を深めるためのDVD教材5枚と、中学校技術・家庭科家庭分野の授業で活用するための実践事例やプレゼン資料を収録したCDROM2枚を作成。

Awards 【 display / non-display

  • 日本熱物性学会論文賞

    2018.11   日本熱物性学会   水蒸気の凝縮を利用した食品加熱に関する研究

    Individual or group name of awards:伊與田 浩志、杉山久仁子、山形純子、三浦孝平

Presentations 【 display / non-display

  • 中学校技術・家庭家庭分野食生活における授業に関する研究 -地域の食文化から考える「食への向き合い方」-

    熊谷玲子、杉山久仁子

    横浜国立大学家政教育学会第33回大会  2023.8 

     More details

    Event date: 2023.8

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • 低温調理における鶏肉の加熱条件に関する検討

    杉山久仁子

    第41回日本熱物性シンポジウム  日本熱物性学会

     More details

    Event date: 2020.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • オーブン庫内の蒸気量と温度がハンバーグステーキの調理成績に与える影響

    杉山久仁子,黒川みどり

    第40回日本熱物性シンポジウム  日本熱物性学会

     More details

    Event date: 2019.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:長崎市  

  • 週1時間で実施する調理実習を中心とした題材における工夫と課題

    若林咲,杉山久仁子

    日本家庭科教育学会第60回大会  日本家庭科教育学会

     More details

    Event date: 2017.6

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

  • スチームコンベクションオーブンの加熱特性-機種による蒸気量の違いと調理成績への影響-

    杉山久仁子,黒川みどり

    第37回日本熱物性シンポジウム  日本熱物性学会

     More details

    Event date: 2016.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation (general)  

    Venue:岡山市  

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Preferred joint research theme 【 display / non-display

  • 食物・調理教育に関する研究

  • 食品の最適加熱条件に関する研究

 

Charge of on-campus class subject 【 display / non-display

  • 2024   Science of Palatability

    Liberal Arts Education

  • 2024   Senior Thesis / Projects

    College of Education

  • 2024   Project Studies B (Seminar)

    College of Education

  • 2024   Cooking : Science and Practice Ⅲ

    College of Education

  • 2024   Cooking : Science and Practice Ⅱ

    College of Education

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Charge of off-campus class subject 【 display / non-display

  • 生活科学教育内容基礎研究「食生活学研究1」

    2023.4 - 2024.2 Institution:東京学芸大学

     More details

    Level:Postgraduate 

  • 食品テクスチャー論

  • 健康科学

    Institution:慶應義塾大学

 

Committee Memberships 【 display / non-display

  • 第25期日本学術会議

    2020.10  会員

     More details

    Committee type:Government 

  • 評価規準,評価方法等の工夫改善に関する調査研究

    2019.2 - 2020.1  中学校技術・家庭家庭分野主査

     More details

    Committee type:Government 

  • 川﨑市教員等育成協議会

    2018.1  委員

     More details

    Committee type:Municipal 

  • 学習指導要領等の改善に係る検討に必要な専門的作業等

    2016.7 - 2018.3  中学校技術・家庭家庭分野主査

     More details

    Committee type:Government 

  • 神奈川県産業教育審議会

    2016.4  委員

     More details

    Committee type:Municipal 

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Social Contribution(Extension lecture) 【 display / non-display

  • お茶の水女子大学附属小学校 教育実際指導研究会

    Role(s): Lecturer, Consultant

    お茶の水女子大学附属小学校  2024.2

  • 山形県 学習指導力アップ講座(家庭(中高))

    Role(s): Lecturer

    山形県教育センター  2023.10

  • 富山県 第67回中学校教育課程研究大会 講師

    Role(s): Lecturer, Consultant

    富山県中学校教育研究会  2023.10

  • 全国小学校家庭科教育研究会 第60回全国大会神奈川大会

    Role(s): Lecturer, Consultant

    横浜市教育委員会  2023.10

  • 神奈川県 家庭科の授業づくり研修講座

    Role(s): Lecturer

    神奈川県立総合教育センター  2023.8

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